YABANCI UYRUKLU TÜZEL KİŞİLERİN ŞİRKET KURULUŞU

YABANCI UYRUKLU TÜZEL KİŞİLERİN ŞİRKET KURULUŞU

Şirket kurma ve hisse devri koşulları, yerel yatırımcılara uygulananlar ile aynıdır. Buna göre, uluslararası yatırımcılar, Türk Ticaret Kanunu’nda (TTK) belirtilen tüm şirket türlerini kurabilmektedir. Türk vatandaşı olmayan Gerçek kişi veya Türkiye dışında kurulmuş olan bir Tüzel Kişinin Türkiye’de şirket kurabilmesi için gerekli olan belgeler ve işlemler iki bölümde ele alınabilir. Ticaret sicil işlemleri

KURULUŞ ÖNCESİ DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

Kuruluşa başlamadan önce her tip şirket kuruluşu için öncelikle şirketin unvanı, faaliyet konusunun kapsamı, merkezi, müdür/temsilcinin kim olacağı, sermaye ve paylar yönetim ile belirlenmeli özellikle sermaye konusunda firmaya danışmanlık verilmelidir. Tüm Kuruluş iş ve işlemleri için mutlaka vekalet alınmalıdır Anne /Baba adı ve ikametgah bilgileri temin edilmelidir. Kuruluşunu yapacağınız firmanın ortaklık yapısı belirlenmeli buna göre Yurtdışından istenecek evrak listesi hazırlanmalıdır.

Kuracağınız firmanın ortağı Geçek kişi ise sadece Pasaport tercümesinin noter onaylı sureti ile tüm iş ve işlemlerinize devam edebilirsiniz Ancak firmanın Tüzel kişi ortağı olması durumunda işleriniz biraz daha zorlaşmaya başlar Özellikle sermaye yapısının ve miktarının belirlenmesinde firmaya soracağınız sorular ve alacağınız cevaplar doğrultusunda yönlendirmeleriniz çok büyük önem arz etmektedir. yurtdışından istemeniz gereken evraklar

1-Tüzel kişi adına alınan kuruluş ve potansiyel vergi numarası temin vekaleti

2- Tüzel kişi adına atanacak temsilci vekaleti

3- Tüzel kişi sicil özeti

4- Tüzel kişi Kararı

5-Tüzel kişi Yönetim Kurulunda olacak ise adına işlem yapacak temsilcinin imza beyannamesi

6-Yönetim Kurulunda Gerçek kişi olacak ise Gerçek kişi imza beyannamesi

7-Her iki durumda da Ortaklık dışından yetkili olacak kişi görev kabul yazısı

Tüm Hazırlanacak Evrakların İlgili Ülkede Noterlenip Apostillenmesi Gerekmektedir. yurtdışından istemeniz gereken evraklar Kuruluş yapacağınız ülke Lahey anlaşmasını imzalamadı ise ilgili ülkede bulunan Türk Başkonsolosluklarında da evraklarınız onaylanabilir. Evraklarınız hazırlandı ve elinize ulaştığı zaman yeminli tercüme bürosuna göndererek noter tasdiki yaptırabilirsiniz. Vergi dairesinden potansiyel vergi numaralarını temin etmeyi sakın unutmayınız.

  Mersis Şirket Kuruluş işlemleri Mersiste Kuruluş işlemlerine başlamadan önce Gerçek ve Tüzel kişiler ile yabancı Tüzel kişi temsilcilerini mutlaka Mersis Sistemine kayıt ettirip Mersis numaralarını tesis ettirmeniz gerekmektedir. Bunun için Gerçek kişi yada tüzel kişi temsilci için Tercüme edilmiş Noter onaylı pasaport suretleri , Tüzel kişiler sicil özetleri ve her ikisinin de potansiyel vergi numaralarını taratarak İstanbul için mersis@ito.org.tr adresine mail atmanız gerekmektedir.

Ticaret Sicili için hazırlamanız gereken evraklar

1. Dilekçe

2. Yabancı ortak var ise 1 nüsha Kuruluş Bildirim Formu

3. Yabancı uyruklu gerçek kişi ortakların tercüme edilmiş noter onaylı pasaport suretleri

 4. Mersis’ten hazırlanmış ana sözleşme ortaklar tarafından imzalanacaksa, ortaklar randevu saatinde ilgili birimde hazır bulunmalıdır. Sözleşme vekaleten imzalanacaksa, ıslak imzalı vekaletnamenin ibrazı halinde ortakların Müdürlüğe gelmelerine gerek yoktur, vekalet verilen kişinin gelmesi yeterlidir. 

5. Ortaklar dışında yetkili bulunması halinde, yetkili randevu saatinde ilgili birimde hazır bulunmalıdır. Şirket ünvanı altında imza beyanı huzurda düzenlenecektir.

6. Sermayenin on binde dördünün Rekabet Kurumu payının Oda veznesine yatırılması gerekmektedir

7. Oda kayıt beyannamesi(Yetkililerce İmzalanmalı – ortakların resimleri bulunmalıdır

8. Pay sahibi olmayan yönetim kurulu üyelerinin görevi kabul ettiklerine ilişkin; imzaları noter onaylı belge.Bu belgede yerleşim yeri, uyruğu, T.C. vatandaşı ise kimlik numarası, yabancı uyruklu ise vergi numarası veya yabancılara mahsus kimlik numarası belirtilmeli, yabancı uyruklu ise ekinde onaylı pasaport sureti ve ikameti Türkiye'de olan yabancı uyruklu için noter onaylı ikamet tezkeresi eklenmelidir .

VERGİ DAİRESİ İŞLEMLERİ

 Kuruluşunuzun tescili ile birlikte vergi levhası otomatik oluşmaktadır. Sonrasında yetkililere Noter aracılığı ile  imza sirküleri çıkartınız. Sözleşme imzaladığınız mali müşavire Muhasebe vekaleti vererek E-TEBLİGAT başvurusu yapmayı unutmayınız.                                      S.M Mali Müşavir RECEP YAKUP

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!