Tuzla Konaşlı Halkından İmar İsyanı!
İstanbul Tuzla'ya bağlı Aydınlı Mahallesi Konaşlı mevkinde imarsız arazilerde evi bulunan hak sahipleri yaşadıkları mağduriyeti gazetemize anlattı.
İstanbul Tuzla’ya bağlı Aydınlı Mahallesi Konaşlı mevkisinde yaşayan halk yıllardır çözülmeyen imar sorununa tepkili. 1980’li yıllarda kurulan Aydınlı, sanayi işçilerinin yoğun yaşadığı bir mahalle. 2009 seçimleri ve 2010 Anayasa referandumu döneminde Tuzla Belediyesi bölgenin bir kısmı için imar planı çıkardı. Bu kararla mahalle imarlı ve imarsız alanlar olarak ikiye bölündü. İmarlı alana TOKİ ve İBB binalar yaparken imar planı çıkarılmayan alandaki hak sahiplerinin mağduriyeti yıllardır çözülmüyor.
Mahalledeki imar sorununa dair gazetemize konuşan Eski Mahalle Muhtarı Hakkı Uzunyayla “TOKİ ve İBB’ye bağlı Kiptaş imar aldı, konutlarını yaptı. Ancak vatandaş olarak bizlerin imar hakkı yok henüz. Kiptaş konutları yapılırken bir söz verilmişti. Konut sahipleri kura ile belirlenecekti. Kurada pandemi dönemi olması dolayısıyla yüzde 20 sağlık çalışanları, yüzde 20 engelli ve yüzde 20 Konaşlı halkı için kontenjan belirlenmişti. Yani konutların yüzde 60’ının bölgenin halkına ayrılacağı söylenmişti. Çekiliş sonrası Aydınlı’da çok az sayıda kişiye konut çıktı” dedi.
Konaşlı’daki imar planının parçalı olmasını eleştiren Uzunyayla, “Yolun bir tarafı için imar planı verilmiş ancak on metre ötede vatandaşın arazisine imar hakkı verilmemiş durumda. Çevre planlaması da oldukça düzensiz ve yetersiz. Alanda iki cami ve bir okul var. Mahallelinin çocukları nerede okuyacak? Nüfus planlamanın üzerinde; çocuklarımız 40 kişilik sınıflarda eğitim almak zorunda kalacak. Uzmanlar sürekli deprem uyarısı yapıyor. Boş arazime güçlü bir ev yapmak istiyorum ama imar sorunu nedeniyle önüm kapalı” ifadelerini kullandı.
Mahalle sakinlerinden Canan, “Oyun parkı, okul, sağlık ocağı kapasitesi çok düşük. Çocuğumu anaokuluna kayıt için götürdüm. 300 başvuru var ancak kura ile toplam 75-80 öğrenci seçilecek. Özel okula vermek gibi bir imkanımız da yok. TOKİ’nin yapıldığı yerde bir parkımız vardı, yıktılar. Şimdi çocuklarımız Kiptaş konutlarının parkına gidiyor ancak apartman sakinleri ‘Biz aidat ödüyoruz neden bizim parkımıza dışarıdan geliyorlar’ diye tepki gösteriyor” dedi.
2004’ten beri mahallede yaşayan Ayşe Kılıç da “Ayrımcılık yapılıyor. Hepimiz vergimizi ödüyoruz ama biz mağduruz. Sorunlarımız ortak, biz hakkımızı istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Benzer Haberler
Deva Partisi Çekmeköy Gazetecileri unutmadı
Çekmeköy Gümüşhaneliler Derneği'nden yoğun katılımlı kongre
Sancaktepe Belediyesi işçilerinin yüzü güldü
ÇEKSİAD'da geleneksel program: Gazeteciler unutulmadı
İstanbul'daki devasa arazinin yeni sahibi belli oldu: İki kardeş 6 buçuk milyar lira alacak
ÇEKMEKÖY'DE YENİ YILIN İLK PROJESİ HİZMETE BAŞLADI
İstanbulkart sahiplerine mesaj: Yaptırmayan tam bilet basacak
Şile'de okulda zehirlenme iddiası! Numuneler laboratuvara gönderildi