TUSGİG’den ‘Beklenen İstanbul’ paneli

TUSGİD (Tunceli Sanayici ve Girişimciler Derneği) “Beklenen İstanbul Depremi” konulu panel düzenledi. Yaklaşık 3 saat süren panelin konuşmacıları ise AKUT’un kurucusu Nasuh Mahruki ve Prof. Dr. Ahmet Övgün Ercan’dı. Her iki konuşmacıda olası İstanbul depremi hakkında çarpıcı bilgiler verdi.

TUSGİD (Tunceli Sanayici ve Girişimciler Derneği) Başkanı Cem Haydar Bektaş açılış konuşmasında; Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 10 ilimizi etkileyen ve on binlerce insanımızın canına mal olan deprem felaketinde duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

Daha sonra Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Övgün Ercan olası İstanbul depreminin tahminen 7.3 şiddetinde olacağını ama çarpık yapılaşma nedeniyle büyük kayıplar yaşanacağını iddia etti.

Prof. Dr. Ahmet Övgün Ercan şunları söyledi; Kentsel dönüşüm konusunda yapılacaklar tasarlandı ama buradaki sıkıntılardan bir tanesi para yoktu. Sayın (Ekrem) İmamoğlu’nun söylediği gibi ‘Kentsel dönüşüm yapabilmem için 25 milyar dolar gerekir’ dedi. Bu olmadığı için gerçekten kentsel dönüşüm, bizim anladığımız anlamda yapılmadı. Bunun yerine yapısal dönüşüm yapılmaya başladı. Yapısal dönüşümleri de ancak varlıklı kimseler yapabiliyordu çünkü müteahhitler fark istiyordu. İstanbul, depreme hazırlanamadı. Yani para olmadığı için hazırlanamadı. Depremin ana sıkıntısı, eğer bir ülke yoksulsa ve eğitim olarak gelişmişlik düzeyi geriyse o, deprem ölümlerine çok yakın demektir. Peki, bugünkü koşullarda ne yapmamız gerekir ki yeniden Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Gaziantep, Malatya, Osmaniye olaylarını yaşamayalım? Şimdi Deprem Yönetmeliği her ne kadar Jeofizik Mühendisleri Odası’nı tam tatmin etmese de yapı denetim kuruluşları oluşturuldu. Bu çok olumlu bir olaydı ama yapılar denetlendi baştan, 2007’den sonra sulandı. Sulanmasının nedeni, yapı denetim kuruluşların seçimini ve parasını yapıyı yapan, üstlenen kişi veriyordu. 2019 yılında bu kez tombalayla yapı denetim kuruluşları seçilmeye başlandı, ancak yine sorun çözülemedi. Çünkü depremde yıkılan yapıların yüzde 20’si yerden gelen sorunlarla, yüzde 80’i ise yapısal sorunlardan kaynaklanır. Bu görülemedi.

 AKUT’un kurucusu Nasuh Mahruki, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depreminde ilk 24 saatin kaçırıldığını ve milletin basiretsiz siyasilerin veremediği kararın bedelini ödediğini söyledi.

"ASKER SAHAYA ÇIKSAYDI FARKLI OLURDU"

 Mahruki şunları söyledi:

“Afet, kapasite yetersizliğidir. Türkiye uluslararası yardım çağrısı yaptı ama kendi ordusunu sahaya çıkarmadı. Oysa TSK ülke genelinde 17 bölgede etkin bir güç. Afet için planları vardı eskiden. EMASYA vardı. Dafyar (Doğal Afet Yardım) planları vardı. Bu planlarda her olası afetin planı bulunurdu. Ama bunları iptal ettiler. Orman yangınlarında bile TSK sahaya çıkarılmadı. Sebebi Dafyar’ın iptali. TSK zaten orada. 2. Ordu Komutanlığı oradaydı. 50 bin askerle sahaya çıksa farklı olurdu.

Başı sıkıştığında bu millet Mehmetçiği yanında bulurdu, bu kez geç buldu. Siyasi yanlışın faturasını millet ödedi. Geç çıkmanın sebebi konuşulacak ama biri hesap verecek. Hulusi Bey, ‘Biz asker yok’ derken ‘3500 askerle sahadaydık’ dedi. Özgüvene ve sayıya bak. İlk 24 saati kaçırdık, afetlerde en çok hayatı ilk gün ve saatlerde kurtarırsınız. Afette birinden talimat beklenmez. Birine bu kadar güç verirseniz karşılığını alırsınız. Zehiri şekere buluyorlar.”

Programın sonunda ise Nazuh Mahruki ve Prof. Dr. Ahmet Övgün Ercan depremle ilgili kitaplarını imzaladı. Program hatıra fotoğrafı ile son buldu. 

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!