Geçtiğimiz gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Ticaret Odası 140. Yıl Özel Ödülleri programında işveren ve çalışanları ilgilendiren elektrik ve doğal gaz ücretleriyle ilgili yeni kararları açıklamıştı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan 2023 yılı Nisan ayı sonuna kadar işverenlerin çalışanlarına yaptığı elektrik, doğal gaz ve su faturalarının 1000 liraya kadar olan kısmının vergiden muaf tutulacağını söyledi. Peki çalışanların eline ne kadar net ücret geçecek? Vergi Uzmanı Muhammet Bayram doğal gaz ve elektrik desteğiyle ilgili önemli bir açıklamalarda bulundu:
“Bilindiği üzere işverenin çalışanına verdiği ayni veya nakdi ücretlerin tamamı gelir vergisi kanuna göre ücret olarak değerlendirilip ve bu tutar üzerinden hem gelir vergisi ödenir hem de sigorta primi ödenir.
Yani 1000 TL üzerinden işverenin hem gelir vergisi yükü var hem sigorta primi yükü var. Halbuki vergi ve sigorta prim yükü olmasa en az bu vergi ve prim yükü kadar işverenler çalışanlarına bu tutarı yansıtabilirler. 23 Nisan’a kadar Cumhurbaşkanının açıkladığı pakete göre işverenlerin çalışanlarına elektrik, doğal gaz, su faturalarına destek amaçlı verdiği 1000 TL tutar hem gelir vergisinden istisna hem de sigorta priminden istisnadır.
ÇALIŞANIN CEBİNE NE KADAR ÜCRET GEÇECEK? BELLİ OLDU!
Şu anda asgari ücret 5 bin 500 TL. İşveren 6500 TL çalışanına öderse bu 1000 TL’yi de elektrik, doğal gaz, su faturaları için verirse hem işveren vergi ve sigorta yükünden kurtulacak hem de çalışanın eline bin TL net olarak geçmiş olacaktır.
Yani bin TL üzerinden vergi ve sigorta primsiz bir şekilde çalışan bu meblağı alabilecek.
DÜZENLEME İŞVERENLERİN ÇALIŞANLARINA FATURA DESTEĞİNDE BULUNMALARINI TEŞVİK EDER Mİ?
Bunun olumlu ve olumsuz tarafları var ancak devletimiz bunu kontrol altında tutacak ve denetim mekanizmasını sürdürecektir. Olumlu tarafı şu zaten işverenler çalışanlarına sosyal yardımlar yapmakta ancak bu tutarlar üzerinden vergi ve sigorta primi kesintisi olduğu için işverenler fazla bir yardım yapamamaktaydı. Bu düzenleme işverenleri bu kapsamdan teşvik edecek ve daha fazla yardımda bulunmaya sevk edecektir.
Ancak bunun işverenler için kötü anlamda kullanılmaması lazım. Bir kişi 10 bin lir alıyorsa 9 bin lira gösterip bin lirasını bu yardım kapsamında göstermemelidir.
Ya da işverenler 10 bin TL maaş veriyorsa maaş zammının bin TL’sini bu tutardan göstermemelidir. Gerçekten bu yardımlar yapılacaksa istisnadan faydalanılmalıdır. Eğer devletimiz denetim mekanizmasını işletirse cezai yaptırımları ağır olacak diye düşünüyorum.
FATURA DESTEĞİ AYLIK OLARAK FATURALARA NE KADAR YANSIR? BİZE BUNU ÖRNEKLERLE ANLATIR MISINIZ?
Bin TL’ye kadar olan kısım net çalışanın cebine yansır. 23 Nisan’a kadar yapılan desteklerin birden fazla olması için bir çalışma yapıldığını biliyoruz. Enflasyonist ortam ve enerji maliyetlerinden dolayı hanehalklarında yükselen fatura maliyeti 23 Nisan’a kadar olan kısa dönemde bile sabit dar gelirli ve sabit orta gelirlilerimizin bütçesini rahatlatacaktır.
Toplam bin TL kadar olan faturalar kapsamda olduğu için toplamda bin TL’lik yardım yapılacaktır ve bu kapsamdan tüm faturalara etki edecektir.
Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları üzerinden geniş kapsamlı olarak vermiş olduğu bazı destekler var. Yine doğal gaz desteği olarak meblağ 1150 TL’den 2500 TL’ye yükseltilmişti.
Bunun belirlenmesi için sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları bölge bölge, ev ev bu tespiti yaparak ihtiyacı olan kimselere yardımı yapıyor. Bu manada yükselen fatura maliyetleri düşünüldüğünde bu sosyal destek tutarlarının artırılması olumludur.”
Benzer Haberler
ÇEKSİAD'dan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Mesajı...
Durul İnşaat A.Ş'den Bayram Mesajı...
Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu'ndan enflasyon mesajı
Gram altın rekor kırarken ikili senaryo! Bugün belli oluyor: HSBC'den 2023 için altın tahmini...
Resmi açıklama geldi! EYT’lilere büyük müjde: Hem işçinin hem işverenin yüzü gülecek
Bakan Nebati'den Borsa İstanbul vurgusu!
Çevresel Gürültü Kontrol Yönetmeliği resmî gazetede yayımlandı
BofA, S&P 500 için 2023 yılı hedefini belirledi