Şile’deki kaçak yapılaşmalar meclise taşındı
DEVA Partili Milletvekili Evrim Rızvanoğlu, İstanbul’un Şile ilçesinde AK Partili Şile Belediyesi’ne ait şirket tarafından mevzuata aykırı bir şekilde inşa edilen kaçak yapıları ve plajlara inşa edilen istinat duvarları, büfeler ve kabinler ile vatandaşın kıyıları kullanma hakkının gaspını Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye sordu.
DEVA Partisi İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Evrim Rızvanoğlu, İstanbul’un Şile ilçesindeki mevzuata aykırı yapılaşmayı ve kıyıların kullanımına dair Anayasal hakkın gaspını Meclis gündemine taşıdı.
Şile’ye bağlı Balibey Mahallesi’nde şahıs mülkiyetine ait olan 1. Derece Doğal Sit Alanı’nda hukuka aykırı bir şekilde, izin alınmadan inşa edilen kaçak yapılar olduğunu belirten Rızvanoğlu, Ala Kadınlar Plajı’na yapılan istinat duvarları, büfeler ve kabinlerin de kıyı mevzuatına aykırı şekilde yapıldığını vurguladı.
Söz konusu kaçak yapıların AK Partili Şile Belediyesi’ne ait şirket tarafından yapıldığının altını çizen Rızvanoğlu, “Hangi şartlarda anlaşılıp yapıldığı, kaç yıllığına bir anlaşma yapıldığı, anlaşma süresi bittiğinde bu yapıların akıbetinin ne olacağı hususu şeffaf bir şekilde açıklanmamıştır” dedi.
Ala Plajı’nda hukuka aykırı şekilde SİT alanına yapılan yapıların benzerinin, yine SİT alanı olan Ayazma Plajı’nda da yapıldığını ifade eden Rızvanoğlu, bu yapılar nedeniyle vatandaşın kullanım hakkının kısıtlanmasına tepki gösterdi.
‘Korumak, Bakanlığın yetki ve sorumluluğunda’
Rızvanoğlu, Şile’nin doğal güzellikleri ile doğal sit alanlarının korunmasının ve gelecek nesillere aktarılmasını sağlamanın, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yetki ve sorumluluğu kapsamında olduğunu hatırlattı.
‘Görev kusuru bulunan kişiler hakkında bir işlem yapılmış mıdır?’
Rızvanoğlu, verdiği soru önergesi kapsamında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye şu soruları sordu:
- AK Partili Şile İlçe Belediyesi tarafından göz yumulan kaçak yapılaşma ve inşaat faaliyetlerinin çevre ve doğal yaşam üzerindeki etkileri incelenmiş midir?
- Şile'de yer alan Ala Kadınlar Plajı, Ayazma Plajı, Merkep Adası ve Akçakese Plajı gibi sit alanlarındaki kaçak yapılaşmanın boyutunun tespit edilmesi için bir çalışma yapılmış mıdır?
- Söz konusu kaçak yapıların imar affı kapsamında olmadığı ve Cumhurbaşkanı’nın da deprem felaketi sonrasında "İmar affıydı falan artık düşünemeyiz” ifadeleri göz önünde bulundurulacak olursa; bu yapılara ilişkin nasıl bir süreç izlenecektir?
- Söz konusu kaçak yapılaşmaların yapımında görev kusuru bulunan kişiler hakkında bir işlem yapılmış mıdır?
- Ormanlık alanların kaçak yapılaşmayla işgal edilmesi sonucunda ne kadarlık bir alan zarar görmüştür ve bu alanların tekrar restore edilmesi için alınan önlemler nelerdir?
- Şile’de vatandaşların kıyıları kullanma Anayasal bir hak olmasına rağmen hem kaçak yapılarla hem de özel işletme faaliyetleriyle vatandaşlarımızın hakkı elinden alınmaktadır. Bu hakkın kullanımını güvence altına almak için bir çalışmanız var mıdır?
- Şile İlçe Belediye Başkanı, “2023 yılı Haziran ayı Belediye Meclis Toplantısı 1. Oturumu”nda yaptığı açıklamalarda Bakanlığınız ile belediye arasında doğal sit alanına yapılan kaçak yapılar ile ilgili özel bir protokol olduğunu beyan etmiştir. Böyle bir protokol var mıdır?
Benzer Haberler
Çekmeköy'de yandaşa kıyak protokolü feshedildi!
Çekmeköy Yeniden Refah Partisi'nden belediyeye dikkat çeken eleştiriler
Medipol'e otopark kıyağına itiraz: Kadıköy Belediyesi önünde eylem!
Böyle duyarsızlık olmaz! Beykoz'da denize atılan çöpler, sahile vurdu.
Ataşehir merkezli firma halkın sağlığı ile oynamış: kıymalı börekten çıkmayan kalmadı!
İBB Meclis'inde kavga: Su şişeleri havada uçuştu
MHP'li ismin CHP'li belediyeyi ile skandal paylaşımına tepkiler çığ gibi!
Tarihi mezarlık harabeye döndü