Putin'in gaz önerisiyle ilgili Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın'dan açıklama

A Haber'e katılan Kalın, Amasra'daki maden faciasıyla ilgili devletin tüm imkanlarının seferber olduğunu hukuki ve idari incelemenin kapsamlı şekilde sürdüğünü belirtti. Kalın, "Sayıştay son 3 denetim raporunu istedi. Rapor inceleniyor. Bütün boyutlarıyla bu çalışma başlatıldı Eksiklik varsa örtbas edilmesi söz konusu olamaz.." dedi.

 
 

Kalın'ın açıklamalarından satır başları şöyle; İlk ölçümlerde metan gazı oranı normal seviyedeydi. En ufak bir ihmal varsa ortaya çıkarılacak Tetkik sonuçlarını bekliyoruz. 2 birimin üzerine çıktığında alarm veriyor. 8-9'un üzerine çıktığında patlama oluyor. O anda bilimsel olarak buna cevap vermenin kimsenin şansı yok.  Teknolojik anlamda, teknik anlamda ne gerekiyorsa yapılacak.

ADALARIN SİLAHLANDIRILMASI

Burada bunu ekamete uğratan Yunan tarafı oldu. Yunanistan'ın arkasına bazı güçleri alarak Türkiye'ye karşı kendini konumlandırdığını görüyoruz. Yunanistan bir dalganın üzerinde yükselmeye çalıştı. Türkiye aleyhine bir hava oluşturup bunu kendi lehlerine çevirmeye çalıştılar. Biz S. Arabistan,  BAE, Mısır hatta Ermenistan ile normalleşmeye çalıştığımız zaman, Yunan tarafı darbe yedi ve çok öfkelendiler. Biz ısrarla Yunan muhattaplarımıza her zaman böyle "Bir angajman içerisine girmeyin, siz ortada kalırsınız" dedik. "Biz NATO'da müttefikiz, aynı coğrafyayı paylaşıyoruz." dedik her zaman. 

 
 

Adalara askeri ekipman gönderilmesi anlaşmalara aykırıdır. Bunun dışındaki hareketin her türlü sonucu olur. Karşılıksız olmaz. Türkiye'yi köşeye sıkıştıramazsınız. Kısa vadeli kazanımlar için ilişkiler tehlikeye atılmamalı.

Cumhurbaşkanımız, Miçotakis'e "Gel ikili konuları birlikte konuşlım" diyerek çok açık, net bir şekilde söyledi. Yunanistan'a bu çağrıyı yapıyor. Yunanis siyasilerin hiç bir stratejik hedefleri olmayan çıkışlar yapıyor.  Burada gerilimin kaynağı Yunanistan tarafıdır. Gerilimi azaltması gereken de Yunanistan tarafıdır.

 

YUNANİSTAN'IN GÖÇMENLERE ZULMÜ

ABD, Frasan fark etmez. Frontex'in kayıtlarına dahil insanlık adına utanç verici kayıtları gördük. Son olarak sınırda yakalanan 90 mülteciyi Türkiye ile suçluyor. Biz bunları itmiyoruz ki. Biz 5 milyona yakın mülteciyi ev sahipliği yapan ülkeyiz.

"Geri itmelerini yapmayın, insan kaçakçılığına karşı mücadele edelim" dedik. Türkiye ile ilgili herhangi bir olay olduğunda bunlar son dakika, manşet oluyor. Yunanistan botları denizin ortasında patlatıyor. Bununla ilgili tepki görmüyoruz.

 
 

TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI UZAR MI?

Sürenin uzatılması için Ruslar henüz net bir cevap vermedi. Biz özellikle ABD'li muhattaplarımıza özellikle Sullıvan'a da söyledim; "Bu sevkiyatın sağlıklı işlenmesi için Rusya'ya güvence verilmesi lazım" dedim. Sullivan da "Biz bunu veriyoruz" dedi. Sayın Cumhurbaşkanımızın Sayın Putin'e ricası bence karşılık bulacak. 3 ay olabilir, 6 ay olabilir. Rusya'nın BM ile görüşmeleri devam ediyor. Ümitliyiz. Bize göre 6 ay ya da 1 yıl uzatılması ideal. Tahılın hangi ülkeye gönderileceğine Ukrayna karar veriyor.

PUTİN'İN "TÜRKİYE'Yİ GAZ MERKEZİ YAPABİLİRİZ" AÇIKLAMASI

Bunun hukuki, teknik bir sürü boyutu var. Önemli bir teklif. Türkiye'nin kendi içinde kurduğu doğal gaz hatlarıyla ciddi bir konum oldu. Avrupa, Rus gazı dışında alternatif bakacaksa birincisi TANAP. Belki ilerde İran gazının eklenmesi. Diğer alternatif öneri de Akdeniz üzerinden gelebilecek gaz.

Şu an Rus gazına mesafeliler. Uzun vadede düşünün. Ukrayna savaşı eninde sonunda bitecek. Türkiye için böyle bir adım atılırsa, böyle bir talimat da verildi. Bu Türkiye için uzun vadede muazzam bir kazanım olacaktır. Bu altyapı Türkiye'yi enerji liginde başka bir düzeye taşıyatacaktır.

TÜRKAKIM'A SABOTAJ İDDİALARI

Sabotaj girişiminin hattın Rusya tarafında olduğu açıklandı.

PUTİN VE ZELENSKIY BİR ARAYA GELECEK Mİ?

Cumhurbaşkanımızın bu daveti halen baki. İlhak kararından sonra Putin "Ben görüşmeye hazırım" diyor. Zelenskiy de "İlhak toprakları Rus askerleri çekilmeden görüşmem" diyor. Kendi tarafı olarak haklı. Ukrayna tarafının pozisyonunu gayet iyi anlıyoruz. Diplomasi kapılarının açık olması onların çıkarının olacağına inanıyoruz.

ERDOĞAN-ESAD GÖRÜŞMESİ OLACAK MI?

Bugünden yarına görüşme yok siyasi düzeyde. Suriye konusunda diyaloüğun ilerlemesinden yanayız. Bir ölümcül hale gelen bir Cenevre süreci var BM çatısı altında. Belki onun canlandırılması. Bu önem arz ediyor. Rejim şu ana kadar herhangi bir yapıcı tutum içinde olmadı.

Orada şuan maalesef dondurulmuş krize dönüştü. Herkes pozisyonunda duruyor. Bir ilerleme, gerileme de yok. Orta, uzun vadede asla çözüm değil. Mutlaka başka siyasi adımların atılması gerekiyor.

 
 

ERMENİSTAN İLE NORMALLEŞME

Ermenistan yönetimi takdire şayan adımlar attı.

ABD, TÜRKİYE'YE F-16 VERECEK Mİ?

F-16'larda daha iyi konuma geldik. Şu ana kadar gidişat iyi yönde. Kasım sonlarına doğru süreç hızlanır. Beklentilerimizi karşılar yönde. Ara seçimler tamamlandıktan sonra da geriye çok fazla birşey kalmıyor. F-16 alımı, modernizasyonu... Bizim Hava Kuvvetlerimiz için önemli.

(Milliyet)

https://www.dunyasondakika.com/

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!