İşten atılan Omega Motor işçileri direnişe devam ediyor

İstanbul Ümraniye’deki Dudullu Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) bulunan Omega Motor’da sendikalaştıkları için işten atılan Türk Metal üyesi işçilerin direnişi sürüyor. İşten atılan işçiler sendika yöneticileriyle birlikte her gün saat 16.00’da fabrika önünde eylem yaparken, patronun ise sendikalaşmayı kırma hamleleri sürüyor. İçerideki arkadaşlarına sendikadan vazgeçmeleri için baskı uygulandığını ifade eden işçiler, tüm baskılara rağmen sendikalaşmada kararlı olduklarını söylüyor.

"BİR ARKADAŞIMIZ BACAĞINI KAYBETTİ"

Ağır çalışma koşullarına rağmen düşük ücret aldıklarını ifade eden bir işçi de “Dün ücretlerimizi arttırın geçinemiyoruz diye rica ettiğimizde bize kapıyı gösteren müdürler şimdi sendikadan vazgeçin ücretlerinizi yükseltiyoruz diyorlar. ‘Hiçbir fabrikada böyle bir ücret artışı yok. Ne gerek var sendikaya. Onlar sizi yarı yolda bırakır’ diyorlar” dedi.

Bunun yanı sıra işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin de alınmasını istediklerini söyleyen işçi, “Eldiven verilmedi diye arkadaşımızın parmağı kesildi. Bir başka arkadaşımız bacağını kaybetti. Bir arkadaşımızın kolunun sinirleri tahrip oldu, kullanamıyor. Enjeksiyon bölümündeki arkadaşlarımız zehirli kimyasallar soluyor. Pandemi sürecinde hastalıktan arkadaşlarımız hayatını kaybedecekti. O zaman Hak-İş’e bağlı Özçelik-İş’e üye olan 6 arkadaşımızı işten atıldılar” diye konuştu.

"YA SENDİKA YA İŞ DİYORLAR"

6 yıldır fabrikada çalışan bir işçi de şunları söyledi: “Bize verilen yemek bile sağlıklı değil. Yoğun ve ağır çalışma koşullarında beslenmemizi sağlayacak, enerji verecek, bizi ayakta tutacak kalitede bir yemek değil. Hep açlık sınırı altında çalıştık. Şimdi 8 bin 506 lira oldu asgari ücret, açlık sınırının yine altındayız. Hepimiz borçluyuz, boyuna borç ödüyoruz. Şimdi iyi haklar elde etmek için sendikalı olduk diye türlü baskılar uygulanıyor bize. Muhbirler peşimize takılıyor, bizden yanaymış gibi aramıza giriyorlar. Bizi bu şekilde takip ediyorlar. Ya sendika ya da iş tercih sizin deyip bize gözdağı veriliyor. Buna boyun eğmeyeceğiz.”

 

Ne olmuştu?

İstanbul Dudullu Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Omega Motor’da işçiler ağır çalışma koşulları ve düşük ücret dayatmasına karşı sendikalaşmak istedi. İşçiler, Türk Metal’de örgütlenmeye başladı. 450 işçinin çalıştığı fabrikada 200’e yakın işçinin örgütlenmesinin ardından patron durumu fark etti ve sendikalaşmaya öncülük eden 6 işçiyi işten attı.

6 işçinin işten atılmasının ardından fabrika önünde bir eylem yapıldı. Türk Metal yöneticilerinin de katıldığı eylemin görüntülerinde tespit edilen işçilerden 15’i de işten atıldı.

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!