İstanbul’da taksilere ceza yağdı
İBB'ye bağlı Toplu Ulaşım Hizmet Kalitesi Değerlendirme Sistemi (TUDES) üzerinden hatalı uygulamalarda bulunan taksilere ceza yağdı. 2022 yılının ilk 10 ayında taksilere ilişkin toplam 63 bin 844 şikayet iletildi. 10 bin 696 farklı araca toplamda 42 bin 560 ceza kesildi.
İstanbul'da kangrene dönen taksi sorununu çözmek için 2 bin 125 minibüs ve dolmuşu taksiye çeviren İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), mevcut taksilerin şikayet konusu olan hizmet kalitesini yükseltmek için denetimleri sıkılaştırdı.
İBB Ulaşım Daire Başkanlığı bünyesindeki TUDES'in verilerine göre 2022 yılının ilk 10 ayında şikayetlerin 28 bin 467'si Çözüm Merkezi tarafından, 3 bin 935'i görsellerle ve sosyal medya paylaşımlarıyla ispatlandı.
14 bin 93 şikayete yaptırım uygulanırken, 10 bin 696 farklı araca toplamda 42 bin 560 ceza kesildi.
YOLCU SEÇENLERE CEZA
Bin 592 taksi şoförüne, yol ve yolcu seçme, kısa mesafede yolcu almama gibi nedenlerden dolayı ceza uygulandı.
2022 yılı içerisinde yolcu seçme ihlali yapan 2 bin 27 araç emniyet ve zabıta tespitiyle 10 gün süreyle trafikten men edilerek, çalışma ruhsatları askıya alındı.
ALKOL VE UYUŞTURUCU KULLANAN ŞOFÖLERE CEZA
Şoförlerin 70'i alkol, 34'ü uyuşturucu kullanımından, 25'i darp, 15'i aykırı davranış nedeniyle ceza aldı.
Taşıt yolu üzerinde bekleyip yolcu almayan 2 bin 330 şoföre yaptırım uygulandı. İzin belgesinde kayıtlı olmayan şoför ile taşımacılık yapılması nedeniyle bin 256 cezai işlem uygulanırken, şehrin turizm imajını zedeleyecek faaliyette bulunulması ve yolcu seçilmesi nedeniyle 908 yaptırım gerçekleşti.
HANGİ CEZALAR UYGULANDI?
Taksi şoförünün Toplu Taşıma Aracı Kullanım Belgesi, ilk ihlalde 20 gün, ikinci ihlalde ise süresiz olarak askıya alınıyor. Araçların ilgili izin belgelerinden 10 ceza puanı düşürülüp, toplamda 100 puanı dolduran araç ise bir hafta trafikten men ediliyor.
İspatı bulunmayan durumlarda taksi şoförleri, Toplu Ulaşım Hizmetleri Merkezi (TUHİM) tarafından telefonla aranarak veya Toplu Ulaşım Denetim ve Yönetim Merkezi'ne çağırılarak gerekli uyarılar yapılıyor. İzin belgesi almayan veya süresi dolmasına rağmen çalışan araçların ise tespit edilmesi halinde yeni belge alana kadar araçları trafikten men ediliyor.
İBB TUHİM saha denetim kameraları tarafından 24 saat kesintisiz olarak araçlar takip ediliyor.
YENİ TAKSİLER NE ZAMAN GELİYOR?
Geçtiğimiz günlerde UKOME Toplantısı’nda bin 803 minibüs ve 322 taksi dolmuşun taksiye dönüştürülmesi kararlaştırıldı.
2023 yılının Ocak ayında hatlarından memnun olmayan şoförler başvuru yapacak ve ardından kura çekimi gerçekleştirilecek.
Yeni taksi hakkı kazanan şoförler, fazla ücret talep eder veya belirlenecek kıyafet standardına uymazsa, hakları iptal edilecek.
Plakalar 3 yıl satılmayacak. Minibüs taksilerin ücreti diğer taksilere oranla yüzde 30 daha fazla olacak. Taksi sahipleri, belirlenen kurallara uymaları yönünde taahhüt imzalayacak. Zorunlu taahhütler şöyle:
*Haksız kazanç sağlanması veya yolcu seçilmesi durumunda; birincide 30 gün süreyle ilgili izin belgesi askıya alınıyor. İkinci de 180 gün süreyle ilgili izin belgesi askıya alınıyor. Üçüncüde dönüşümden elde edilen haklar iptal ediliyor.
Benzer Haberler
ÇEKSİAD 'Kriz döneminde Yönetsel Etkinlikler' konulu seminer
Pendik Belediye başkandan 1 milyarlık saray yavrusu..
İSKİ Ömerli havsasında 6 yapıyı yıktı
Çekmeköy Belediyesi'nden önemli yatırım ve projeler...
Çekmeköy'de işkenceye dönen İGDAŞ çalışması
Sancaktepe’de depo yangını: Bir okul tahliye edildi
Ümraniyede polis memurunu şehit eden saldırgan suç makinesi çıktı
Başkan Yeğin: konforu bozulan bir avuç azınlık var