Dobra Dobra söyleşi. Biz sorduk Genç İş İnsanı Eren Meral  Cevapladı..

Çok genç yaşında ticarete atılan, bugün inşaat ve otomotiv sektöründe başarılı işlere imza atan Meral İnşaat ve MRL Motors firma sahibi genç iş insanı Eren Meral’le www.haberpuslasi.com okuyucuları için keyifli bir sohbet yaptık. Eren Meral hem inşaat ve otomotiv sektörü hem de yaklaşan yerel seçimlerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

Aslen Erzincanlı olup 1988 İstanbul doğumluyum. 17 yıldır Çekmeköy’de ikamet ediyorum. 2006 yılından beri ticaretle uğraşıyorum. Mesleği tanımak için aile şirketinde genç yaşımda işe başladım. 2010 yılında askerlikten döndükten sonra da Babam Ali Meral ile inşaat işlerine devam ettim. Tabi kendisinin tecrübesi bana her zaman ışık oldu. Bu süreçte Çekmeköy’de birçok butik projeye imza attık.

Genç yaşınızda ticarete atılmanızın avantajlarını yaşadınız mı?

Genç yaşta ticarete atılmanın avantajlarını elbette gördüm. Çıraklıktan başladım, ustalardan çok şey öğrendim. İşçilik, muhasebe, inşaat ve inşaat malzemelerinin en ince detaylarına kadar öğrendim diyebilirim. Yeri geldi çimento taşıdım, yeri geldi satın almada alım satım yaptım. Şirketin her kademesinde yer aldım.

Bir de otomotiv şirketiniz var. Firmayı ne zaman kurdunuz?

Pandemi başlamadan önce inşaata ek olarak otomotiv sektörüne adım attım. Otomotiv de halen devam ediyor. Kardeşim Erdem’le birlikte iki şirkette çalışmalarımız, yeni proje ve girişimlerimizle birlikte devam ediyor. Mümkün oldukça Çekmeköy’ün dışına çıkmamaya çalışıyoruz. Buraya değer katmaya çalışıyoruz.

İnşaat sektöründe bir durgunluk ve daralma var. Siz bunu neye bağlıyorsunuz?

İnşaat sektörü durma noktasına geldi diyebilirim. Sebebi ise maliyetlerin dolar endeksli olması. Doların sürekli yükselmesi haliyle maliyetlere de yansıyor. Mevcut resmi harçların fazla artması da başka bir sebep. Bazı medya organlarında daire fiyatlarının düştüğü haberleri gerçeği yansıtmıyor. Bu maliyetlerle fiyatların düşmesi mümkün gözükmüyor. Ancak bu maliyetlerin düşmesi ile mümkün olur. Dolar düşse de örneğin demirde indirim olmuyor. Buda bizim için bir handikap. Yine faizlerin yüksek olması ve bankaların düşük kredi vermesi de alımları etkiliyor.

Maliyet yükselip kar marjinali de düştü. Bu noktada toprak sahiplerinin de biraz feragat etmesi lazım. Ancak toprak sahipleri ‘Daha önce yüzde 60’la verdim, şimdi niye yüzde 50 ile vereyim’ diyor. Bu da bizim için bir açmaz.

Çekmeköy’de inşaat sektörü ne durumda, Alan mı kazanıyor yoksa satan mı?

Çekmeköy özeline gelirsek; Eskiden bu bölgeye çok talep vardı. Ancak boş arazi kalmadı. Ömerli’ye kadar genişledi. Daha da ilerleyecek gibi. Mevcut piyasa şartlarında bugün değerlendi diye satılan her şey benim düşünceme göre zarar. İmkanlar doğrultusunda yatırım yapılmasını daha mantıklı buluyorum.

Otomotiv sektöründe de eskisi gibi bir hareketlilik yok. Siz bir düzelme bekliyor musunuz?

Otomotiv sektöründe de bir daralma ve durgunluk var. Bunda vergilerin çok yüksek olması en başlıca bir sebep. Dolar kurunun yüksek olması araç fiyatlarını gereğinden fazla yükseltmiş durumda. 600-700 lira olan bir aracı biz 2 milyona teslim alıyoruz. Eskiden çok fazla alım satım vardı ancak alınan kararlarla bunun önüne geçildi. Şimdi böyle bir hareketlilik yok. Yakın zamanda araç piyasasında düzelme bekliyoruz.

İnşaat ve otomotiv sektöründe gelecekle ilgili planlarınızı öğrenebilir miyiz?

Hem inşaat hem de otomotivde ileriye dönük bazı büyük projelerimiz var. Bunları hayata geçirebilirsek hem Çekmeköy’de hem de turistik bölgelerde büyük projelere imza atmayı planlıyoruz.

Bir de sizin iş insanı kimliğinizin yanında siyasi kimliğiniz var. Siyasete neden ve ne zaman girdiniz?

2010 yılında askerlik vazifemden sonra ilk işim Cumhuriyet Halk Partisi’nin kapısını çalmaktı. Siyasete olan meyilim ve o günkü genç arkadaşlarımın yaklaşımı beni daha da siyasetin içine çekti. Bayrak asarak başladığım siyasi hayatım CHP ilçe gençlik kolu yönetimine girmemle devam etti. Sonrasında partili büyüklerimin ve arkadaşlarımın desteği ile il gençlik kolu yönetiminde yer aldım. Son olarak da ilçemde ana kademede başkan yardımcılığı görevinde bulundum.

Şu an belediye meclis üyesi aday adayı olarak Çekmeköy’de yerel seçimlerle ilgili tespitleriniz nelerdir?

Geçmiş dönemde hiçbir zaman aynı göreve talip olmadım. Hep değişim ve yenilik olsun istedim. Birileri de bir şeyler katsın istedim. Ve belediye meclis aday adayı oldum. Bu dönemde güçlü olduğumuzu düşünüyorum. Doğru ve güçlü bir adayla mutlak zaferin geleceğini düşünüyorum. Şu an hem belediye başkan aday adayları hem de meclis üyesi aday adayları sahada çalışıyor. Herkes elinden geleni yapıyor. Daha güzel bir Çekmeköy için mücadele etmeye devam ediyoruz. Bu mücadeleyi zaferle taçlandıracağımıza inanıyorum.

Bugüne kadar hangi sivil toplum kuruluşlarında görev aldınız?

Bugüne kadar birçok sivil toplum kuruluşunda görev aldım. Çekmeköy Müteahhitler Derneği’nde (ÇEKMÜDER) 2 dönem başkan yardımcılığı ve ÇAYDER’de kurucu başkan yardımcılığı yaptım. Hali hazırda Fenerbahçe kongre üyesiyim.

Sosyal sorumluluk projelerinde yer aldınız mı?

STK’larda aldığım görevlerin yanında sosyal sorumluluk projelerinde de yer almaya çalıştım. Şirket olarak doğu ve güneydoğu’daki okullara kırtasiye yardımı yaptık. SMA hastalarına destek olmaya çalıştık. 6 Şubat depreminde 2 hafta Adıyaman’da kaldım. Bunun yanında sokak hayvanlarına her zaman mama yardımları yaptık ve yapmaya da devam ediyoruz.

Son olarak ne mesaj vermek istesiniz, 2024’ten beklentiniz neler?

Malumunuz ülke olarak kötü günlerden geçiyoruz. Ben 2024 yılının ülkemize ve halkımıza sağlık huzur ve mutluluk getirmesini diliyorum. Çocukların ölmediği bir dünyada sevgi barış ve huzurun egemen olmasını diliyorum…

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!