Bakan Dönmez paylaşımında şu ifadeleri kullandı: Abdülhamid Han sondaj gemimiz Yörükler-1 kuyusunda bugün ilk sondajına başladı.
Karadeniz'in sevincini bu kez Akdeniz'deki yeni müjdelerle yaşatmaya kararlıyız. Mühendislerimizin alın teri ve milletimizin duasıyla gemimizin bahtı açık, sondajı bereketli olsun.
DÜNYADA SADECE 5 TANE VAR
Bu gemiden dünyada sadece 5 tane var. Uzunluğu 238 metre, genişliği 42 metre, kule yüksekliği 104 metre, ağırlığı ise 68 bin groston, 9 kat büyüklüğünde, 1 adet helikopter pistine sahip, mürettebat kapasitesi ise 200 kişidir. Sondaj derinlik kapasitesi 12 bin 200 metre.
"BU YERİN SEÇİLMESİ TESADÜF DEĞİL"
İlk görev yerinin belli olduğu gemiyle ilgili, "Neden o bölge seçildi?" sorusuna Nişantaşı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şenay Yalçın, CNN Türk yayınında yanıt verdi.
NEDEN YÖRÜKLER-1?
Nişantaşı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şenay Yalçın, CNN Türk canlı yayınında Abdülhamid Han gmeisiyle ilgili çarpıcı bilgiler verdi. Yalçın'ın değerlendirmeleri şöyle;
Daha önceden de Batı Karadeniz'deki keşifler için benzer törenler yapılmıştı ve çok da güzel sonuçlar almıştık. Bu konuda epey bir spekülasyonlar yapıldı. Girit açığı, Kıbrıs derken sayın Cumhurbaşkanı'nın ifadesiyle şuanda Gazipaşa'nın 55-60 km'nin güneyinde Mavi Vatan sınırları içerisinde Türkiye'nin münhasır ekonomik bölgesi içerisinde Yörükler-1'de sondaja başlayacak. Bu yerin seçilmesi tesadüf değil. Daha önce biliyorsunuz bu alanlarda gerek Barbaros Hayrettin Paşa gerekse Oruç Reis sismik araştırmalar yapmıştı. Onlardan önceki veriler de var
4,5,6 NO'LU PARSELLERE DİKKAT ÇEKTİ
Bu haritada Antalya'da Gazipaşa'yı dikkate alacak olursak bu mevcut haritaya baktığımız zaman tam da 4,5,6 no'lu parsellerin üst tarafına rastlayan yerleri gösteriyor. Dolayısıyla Türkiye şuanda zaten daha önce Sevilla haritasına göre iyice hapsedilmiş bir noktadaydı. Daha sonra Mavi Vatan ilanıyla tüm dünyaya deklare etti. Şu anda Akdeniz'de 235 bin kilometre karelik bir alanda münhasır ekonomik bölge hakkına sahip. Kendi bölgemiz içerisinde bu araştırmaları yapmak üzere gidecek gemimiz.
Özelliği şu; 3600 metre kadar su seviyesinden deniz tabanı alanı düşünün, ondan sonra da devamı var ve 13 bin metreye kadar neredeyse fazla sondaj yapabilme özelliği var. Bir başka özelliği bu geminin kendisi basınç kontrollü sondaj yapabilme kabiliyetine sahip. Çok teknik özellikleri olan çift kuleye sahip bir gemi.(Milliyet)
Benzer Haberler
Albayrak Beton, Halka Arz için SPK Başvurusunu Gerçekleştirdi!
ÇEKSİAD'dan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Mesajı...
Durul İnşaat A.Ş'den Bayram Mesajı...
Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu'ndan enflasyon mesajı
Gram altın rekor kırarken ikili senaryo! Bugün belli oluyor: HSBC'den 2023 için altın tahmini...
Resmi açıklama geldi! EYT’lilere büyük müjde: Hem işçinin hem işverenin yüzü gülecek
Bakan Nebati'den Borsa İstanbul vurgusu!
Çevresel Gürültü Kontrol Yönetmeliği resmî gazetede yayımlandı