Ataşehir Belediyesinde EYT’li işçilere zorunlu emeklilik dayatması

İstanbul Ataşehir Belediyesinde çalışan EYT’li işçiler belediye yöneticileri tarafından zorla emekli edilmek istendiklerini söyledi.

Ataşehir Belediyesinde çalışan Hasan Karaçay, belediye yöneticileri tarafından arandıklarını, “Emekliliğiniz gelmiş, sizi emekli edeceğiz” denildiğini anlattı. 11 yıla yakın süredir belediyede çalışan Karaçay, “Ben dahil birçok işçiyi bu şekilde zorla emekli etmeye çalışıyorlar. Emekli olursak alacağımız ücretlerle geçinemeyeceğiz. Belediyenin böyle bir hakkı yok ama varmış gibi davranıyor, ‘Resen emekli ederiz’ diyorlar, ‘İşten atarız tazminat da alamazsınız’ diyorlar. İşimizden olmak istemiyoruz” dedi.

“İŞÇİNİN İSTEĞİ DIŞINDA EMEKLİLİK MÜMKÜN DEĞİL”

Ataşehir Belediyesinde yaşananlara dair açıklama yapan Avukat Mürsel Ünder, “İşçiler, belediyenin işçinin kendisi emekliliğe başvuru yapmış gibi dilekçe imzalatmaya zorlandıklarını ifade ediyorlar. Bu da yetmezmiş gibi işçi kendisi emeklilik başvurusu yapmazsa, resen emeklilik işlemlerini yapacaklarını, işçinin buna herhangi bir itiraz hakkının olmadığını söylüyorlar. 696 sayılı KHK’nın 127 maddesiyle, 375 sayılı KHK 23-24 maddesiyle belediye işçilerinde ve kamu kuruluşlarındaki işçiler için resen emeklilik söz konusu olabiliyordu. Fakat Mart 2023’te yapılan düzenlemeyle işçinin kendi talebi olmadan emekli edilemeyeceği yasayla güvence altına alındı. Mart 2023 sonrası artık belediye ve diğer kamu kurumlarında resen emeklilik (işçinin isteği dışında emekli edilme) artık mümkün değildir” dedi

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!