AK Parti, enerji ile ilgili pek çok düzenlemeyi içerecek yeni bir torba kanunun hazırlıklarına başladı. Edinilen bilgiye göre, 2006’da elektrik dağıtım bölgelerinin özelleştirilmesinin ardından o dönem tahsil edilemeyen 1.6 milyar TL’lik borçların tamamen silinmesi ya da bu borçlara ana para üzerinden 3 yıllık bir planla yapılandırma hakkı getirilmesi üzerinde çalışılıyor.
Hazırlıkları süren pakette, “hidrojen karışımlı doğalgaz” için üretim tesisi kurmak isteyen yatırımcılara sunulacak teşvik ve destek mekanizmalarının yasal altyapısı da oluşturulacak. Elektrik dağıtım ve perakende satış sektöründe rekabet ortamının oluşturulması amacıyla 2004 yılında kamuya ait elektrik işletmelerinin dağıtım bölgeleri oluşturularak ve TEDAŞ bazında yeniden yapılandırılarak elektrik dağıtım hizmetlerinin özelleştirilmesine karar verilmişti. Bu kapsamda dağıtım bölgeleri yeniden belirlenmiş ve Türkiye 21 dağıtım bölgesine bölünmüştü. Böylece TEDAŞ’ın bu bölgelerdeki varlık ve görevleri, özelleştirme ihalelerini kazanan özel teşebbüslere devredilmişti. Dağıtım şirketlerinin 31 Aralık 2006’ya kadar tamamen özelleştirilmesi öngörülmüştü.
TARIMSAL SULAMA...
Edinilen bilgiye göre, AK Parti, 2006’da elektrik dağıtım bölgelerinin özelleştirilmesinin ardından o dönem devletin, elektrik kullanıcılarından tahsil edemediği 1.6 milyar TL’lik borç için yeni bir çalışma başlattı.
Hazırlıkları sürdürülen yeni enerji torba yasasıyla birlikte bu borçların tamamen silinmesi ya da söz konusu borçlar için ana para üzerinden 3 yıllık bir planla yapılandırma hakkı getirilmesi üzerinde çalışılıyor. Söz konusu borçların 1 milyar TL’lik kısmının tarımsal sulamaya ait, geri kalanının ise konut, belediye, kamu kurumları gibi kuruluşlara ait borçlardan oluştuğu öğrenildi. Borçların silinmesine ya da yapılandırılmasına, detaylı maliyet analizi çıkarıldıktan sonra karar verileceği belirtildi.
HİDROJEN YATIRIMINA TEŞVİK HAZIRLIĞI
Öte yandan hazırlıkları süren paketle, “hidrojen karışımlı doğalgaz” için üretim tesisi kurmak isteyen yatırımcılara sunulacak teşvik ve destek mekanizmalarının yasal altyapısı da oluşturulacak.
Son dönemde, özellikle de Rusya-Ukrayna Savaşı’yla birlikte başta Avrupa Birliği olmak üzere tüm dünyayı enerjide yeni alternatifler aramaya yönelten “doğalgaz krizi”nin “yeşil hidrojen” denilen yenilenebilir kaynaklardan elde edilecek “hidrojen”le nihai olarak çözümlenmesi hedefi ortaya konuluyor. AK Parti kurmayları, Türkiye’de de yeni dönemde öncelikle yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen hidrojenin doğal gaz hattına eklemlenmesinin hedeflendiğine işaret ederek, yeşil hidrojen konusunda yabancı pek çok şirket ve kurumun Türkiye’nin ihracat potansiyeline ilgi gösterdiğini belirtiyor. AK Parti kurmayları, “Hidrojen özellikle yenilenebilir enerjide gazı kısmen ikâme edebilecek bir yakıt olarak ön plana çıkıyor. Avrupa Birliği hidrojenin gazın yerine geçmesi için şu anda 250 milyar euro kaynak ayırıyor. Bizim de bu alanda yeni teşvik ve destek mekanizmaları geliştirerek yatırımcıya alan açmamız gerekiyor” ifadelerini kullanıyor.
(Milliyet)
https://www.dunyasondakika.com/
Benzer Haberler
Albayrak Beton, Halka Arz için SPK Başvurusunu Gerçekleştirdi!
ÇEKSİAD'dan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Mesajı...
Durul İnşaat A.Ş'den Bayram Mesajı...
Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu'ndan enflasyon mesajı
Gram altın rekor kırarken ikili senaryo! Bugün belli oluyor: HSBC'den 2023 için altın tahmini...
Resmi açıklama geldi! EYT’lilere büyük müjde: Hem işçinin hem işverenin yüzü gülecek
Bakan Nebati'den Borsa İstanbul vurgusu!
Çevresel Gürültü Kontrol Yönetmeliği resmî gazetede yayımlandı